Johan Cruijff John Heitinga
, ,

Masterclass van nummer 14

Helaas heb ik nooit het genoegen gehad om met Johan Cruijff te mogen voetballen of onder hem te trainen, maar toch raakte zijn overlijden me vol in mijn hart. Alle mooie verhalen over de beste voetballer die Nederland ooit gekend heeft en die Ajax op de wereldkaart zette, gaven een ontroerend beeld van een ongeëvenaarde sportman, maar vooral een fantastisch persoon.

Voorrecht

Dat laatste wist ik door alle mooie initiatieven van de Cruijff Foundation, maar heb ik ook zelf mogen ervaren: op duizenden meters hoogte. Een jaar of zes geleden had ik het voorrecht om in hetzelfde vliegtuig als meneer Cruijff vanuit Barcelona naar Amsterdam te mogen vliegen. Ik speelde bij Everton, maar we kregen van de club een paar dagen vrij. En die brachten mijn gezinnetje en ik door in Spanje.

We kwamen laat aan op de luchthaven van Barcelona, omdat we – hoe handig – onze paspoorten in het kluisje van het hotel hadden laten liggen en dus met de taxi terug moesten. Bij de gate ontmoette ik meneer Cruijff, die er bewust voor had gekozen op het laatste moment te boarden. Daarom moest ik ook lachen toen ik deze week één van zijn bekende uitspraken voorbij zag komen: ’Er is maar één moment dat je op tijd kunt komen. Ben je er niet, dan ben je óf te vroeg of te laat’.Johan Cruijff John Heitinga

Twee onvergetelijke uren

Tussen alle Nederlandse en Spaanse toeristen werd ik door hem herkend. ’Hé John, kom naast me zitten. Dan kunnen we lekker over voetbal praten’, zei hij. Ik zei dat ik met mijn vrouw en dochter was en ik eigenlijk wel bij hen moest plaatsnemen, waarop hij counterde dat ze zonder mij ook wel in Amsterdam zouden aankomen.

Het werden twee onvergetelijke (vlieg)uren. Het was een Masterclass voetbal. Ik liep al een tijd mee en dacht dat ik inmiddels wel een redelijke kijk op het spelletje had. Maar wat opviel, was dat Johan – zo moest ik hem vanaf dat moment noemen – je voortdurend uitdaagde om anders naar voetbal te kijken. Zo was zijn voorbeeld over de ingooi alleszeggend. In Nederland gooien de backs vaak in. ’Je beste voetballer moet die ingooi nemen’, vond Johan echter. ’Die bal wordt bijna altijd gekaatst. Dan heb je de beste speler in balbezit’, doceerde hij.

Verschrikkelijk gemis

De lessen, en dat waren er nogal wat, knoopte ik in mijn oren en zouden me later ook van pas komen op het WK in Zuid-Afrika, waar we het tot de finale schopten. Na zijn overlijden was ik echt een paar dagen van slag. Elk prachtig eerbetoon onderstreepte hoe groot Cruijff in binnen- en buitenland was én hoe verschrikkelijk hij zal worden gemist. Daarom vind ik het prachtig dat Ajax zondag rond het thuisduel met PEC Zwolle stilstaat bij de legendarische nummer veertien. En de supporters niet te vergeten, die van de Middenweg, waar De Meer stond, naar de Amsterdam ArenA wandelen. Of moet ik al Johan Cruijff ArenA zeggen?

Johan Crui

15 antwoorden
 1. navigate to this web-site
  navigate to this web-site zegt:

  I simply want to tell you that I am just all new to blogs and definitely savored this page. More than likely I’m going to bookmark your blog post . You actually have incredible well written articles. Thanks a lot for sharing with us your blog.

  Beantwoorden
 2. More Help
  More Help zegt:

  I just want to tell you that I’m newbie to blogs and truly savored you’re website. Likely I’m planning to bookmark your site . You certainly have perfect articles. Regards for sharing with us your webpage.

  Beantwoorden
 3. click resources
  click resources zegt:

  I just want to say I am just all new to blogging and truly loved your page. Likely I’m planning to bookmark your website . You amazingly have good stories. With thanks for revealing your web-site.

  Beantwoorden
 4. important link
  important link zegt:

  I simply want to tell you that I am very new to blogging and site-building and actually savored this blog site. Probably I’m likely to bookmark your website . You definitely come with outstanding posts. Appreciate it for revealing your website page.

  Beantwoorden
 5. my site
  my site zegt:

  I simply want to mention I’m beginner to blogging and honestly liked your blog site. More than likely I’m going to bookmark your website . You certainly come with excellent articles. With thanks for revealing your blog site.

  Beantwoorden
 6. pintu garasi besi
  pintu garasi besi zegt:

  I not to mention my buddies have been reading the good information and facts located on your site then all of the sudden developed an awful feeling I never thanked the web blog owner for them. The ladies were definitely absolutely happy to learn all of them and have now pretty much been enjoying these things. Thanks for really being so considerate and then for going for these kinds of high-quality themes most people are really eager to learn about. My very own honest apologies for not saying thanks to you earlier.

  Beantwoorden
 7. google seo
  google seo zegt:

  Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Today bloggers publish just about gossip and web stuff and this is actually irritating. A good web site with interesting content, that is what I need. Thanks for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] vliegtuig als meneer Cruijff vanuit Barcelona naar Amsterdam te mogen vliegen”, zegt hij in zijn blog. “Ik speelde bij Everton, maar we kregen van de club een paar dagen vrij. En die brachten […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *