Rafael van der Vaart John Heitinga
, , ,

Een fantastisch afscheid

Een wekelijkse blog. Ongeveer 650 woorden. En normaal gesproken voor mij best een klus om die weg te tikken. Maar over de afgelopen, knotsgekke week zou ik een boek kunnen schrijven. Het afscheid voor tijdens en na Ajax-Feyenoord, waar ik zo ontzettend tegenop had gezien, was fantastisch.

Het verrassingsoptreden van Danny de Munk. Martin Garrix die onverwachts achter de draaitafel van mijn vriend en top-dj Youri Alexander (Yaxx) plaatsnam in restaurant Hosokawa. Of Rafael van der Vaart die de moeite nam om voor één avond uit Sevilla naar Amsterdam te komen. Het zijn zo maar drie heerlijke momenten van die onvergetelijke dag.

Danny de Munk John Heitinga

Absolute hoogtepunt

Niks ten nadele van Danny, Martin of Rafael, integendeel zelfs, maar het absolute hoogtepunt was toch dat ik met mijn schitterende gezinnetje de kolkende ArenA mocht betreden. Met de fans van Ajax heb ik altijd een fantastische band gehad. En dan heb ik het natuurlijk niet over diegenen die Kenneth Vermeer op schandalige wijze bejegenden. Dat Feyenoord een erehaag vormde en Dirk Kuyt me omhelsde, had voor hen juist een teken moeten zijn dat er ondanks sportieve rivaliteit altijd respect hoort te zijn. Ik hoop dat iedereen vanaf nu ook zijn gezonde verstand gebruikt.

Gelukkig praten we over een minderheid, want de meeste Ajax-fans zijn fantastisch. Toen ik Lennox om half acht in de morgen vertelde dat hij met papa het stadion in mocht, rende hij naar zijn slaapkamer en kwam hij met zijn gevulde AFC-voetbaltas, inclusief voetbalschoenen en scheenbeschermers, naar beneden. Nadat ik hem uitlegde dat we alleen naar heel veel mensen gingen zwaaien en zij dat waarschijnlijk terug zouden doen, borg mijn kleine voetballiefhebber zijn tenue beteuterd weer op.

Ereronde

Tijdens de indrukwekkende ereronde voorafgaand aan de Klassieker was zijn glimlach weer helemaal terug. ,,Die mensen zijn wel lief voor je, pap”, zei Jezebel, terwijl ze alle toejuichingen als een prinsesje op Koningsdag in ontvangst nam. Omdat Charlotte-Sophie zich als voetbalvrouw altijd wegcijferde en ook nu liever niet op de voorgrond trad, sloop ze na de mooie woorden van Edwin van der Sar naar de kant. Zo bleef haar een ereronde op naaldhakken bespaard. Ze genoot echter niet minder van alle liefde en warmte van de tribunes.

Dat Ajax de wedstrijd won, maakte de dag compleet en – om maar weer eens als Louis van Gaal te spreken – de cirkel rond. Ik debuteerde in 2001 onder Co Adriaanse… met een overwinning op Feyenoord. Dat mijn medespelers eisten dat ik na het laatste fluitje van Kevin Blom ook het veld op kwam en dat Jasper Cillessen en Nemanja Gudelj me op de schouders hesen, onderstreepte voor mij dat ik ondanks de weinige speelminuten de goede keuze had gemaakt terug te keren bij Ajax. De waardering van de hele selectie, die later ook door Davy Klaassen en een aantal anderen zou worden verwoord, maakte me duidelijk dat het zo goed was. Als Davy het hoort, lacht hij om die term, maar het bleek dat ik kennelijk toch belangrijk was ’in de kleedkamer’.

Dierbaren om me heen

Het was voor mij belangrijk dat bijna al mijn familieleden en vrienden in de ArenA aanwezig waren en later aanschoven in Hosokawa. Op de mooie en moeilijke momenten van mijn carrière – en dit was een combinatie van beide – wilde ik altijd mijn dierbaren om me heen. Ik schaam me er niet voor dat ik het tijdens het bekijken van het speciaal vervaardigde filmpje met gelukswensen en pakkende teksten niet droog hield. Toen ik de krakende stemmetjes van Lennox en Jezebel hoorde, rolden de tranen over mijn wangen.

Alle lieve woorden, ook van ex-collega’s en medewerkers van mijn oud-clubs Atletico Madrid, Everton, Fulham, Hertha BSC en natuurlijk Ajax, bewezen dat ik de afgelopen jaren in de voetballerij veel vrienden heb gemaakt. Ik ben Ajax veel dank verschuldigd voor het imposante afscheid dat me werd gegund. Alle ervaringen van die in mijn geheugen gegrifte 7e februari 2016 en de warmte die ik voelde, zullen me helpen om een flitsende start te maken in mijn ’nieuwe leven’. Lieve voetbalvrienden en fans, het gaat jullie goed!

En tot snel.

10 antwoorden
 1. Erik Mensink
  Erik Mensink zegt:

  ‘Voor elke deur die dichtgaat, gaat een nieuwe deur open…’ Mooie terugblik op een mooi afscheid van een mooie carrière! Succes met de volgende stappen! Well done… Regisseur van je eigen afscheid en nu van je eigen toekomst… Good luck!

  Beantwoorden
 2. Wouter
  Wouter zegt:

  Prachtig John, Dankjewel voor alle mooie jaren. Je zit voor altijd in het hart van alle Ajacieden. Je hebt een prachtige carrière gehad en mag vol trots terugkijken.

  Je bent een echte Ajacied John.

  Dankjewel voor alles!

  Beantwoorden
 3. this
  this zegt:

  I simply want to say I’m very new to blogging and site-building and really enjoyed this web-site. Probably I’m planning to bookmark your site . You actually have tremendous articles and reviews. Appreciate it for sharing your web-site.

  Beantwoorden
 4. Get the facts
  Get the facts zegt:

  I simply want to mention I’m very new to blogs and really savored this page. Likely I’m going to bookmark your blog . You surely come with awesome articles and reviews. Bless you for sharing your blog site.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *